top of page

Anksiyete Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Anksiyete Belirtilerine Genel Bakış

Anksiyete belirtileri güçlü ve büyük ölçüde zayıflatıcı olabilir. Birçok insan, ciddi bir tıbbi veya zihinsel hastalıktan kaynaklandığından korkar. Neyse ki, kaygı belirtilerini, nedenlerini ve onlardan nasıl kurtulacağınızı anlamak, yalnızca kaygının fiziksel belirtilerini ortadan kaldırmakla kalmaz, aynı zamanda bunlarla ilgili korkuyu da ortadan kaldırabilir.

Bu makale, anksiyete belirtilerinin ne olduğunu, bunlara neyin sebep olduğunu ve onlardan nasıl kurtulacağını açıklamaktadır. Ayrıca, yaygın açıklamalar, nedenler ve ondan nasıl kurtulacağınız gibi daha spesifik bilgiler için her birine bağlantılar içeren tüm anksiyete belirtilerinin bir listesini içerir.

Dilerseniz doğrudan kapsamlı anksiyete belirtileri listemize geçebilirsiniz .

Kaygı Nedir?

Kaygı, gerçekçi veya hayali bir tehdit edici olay veya durum beklentisinden kaynaklanan endişe, belirsizlik ve korku durumu olarak tanımlanır.[ 1 ]

Kaygı Bozukluğu Nedir?

Herkes zaman zaman kaygı yaşar. Bu normal. Anksiyete, semptomları ve hisleri normal bir yaşam tarzına müdahale ettiğinde bir rahatsızlığa dönüşür.[ 2 ]

Anksiyete bozukluğu tıbbi bir terim değildir ve tıbbi bir teşhis veya hastalık olarak yanlış yorumlanmamalıdır. Anksiyete bozukluğu, kaygının sorunlu hale geldiği zamanı tanımlamak için kullanılan bir etikettir.[ 3 ]

Anksiyete bozukluğunuz olup olmadığını ve varsa ne derecede olduğunu öğrenmek için ücretsiz çevrimiçi anksiyete bozukluğu testimize girebilirsiniz .

Aşağıdaki anksiyete bozukluğu belirtileri videosu, "Anksiyete belirtileri nelerdir?" sorularına cevap verir. "Anksiyete belirtilerine ne sebep olur?" Ve "Anksiyete belirtilerinden nasıl kurtulurum?"

Kaygı Belirtileri Nelerdir?

Kaygı , savaşma, kaçma veya donma tepkisi olarak da bilinen stres tepkisini harekete geçirir . Bu hayatta kalma tepkisi, vücudu hemen acil eyleme teşvik eder.[ 4 ][ 5 ]

 

Stres tepkisi ne zaman tehlikeye müttefikidir. Stres tepkisinin getirdiği birçok değişiklik nedeniyle, stres tepkileri vücudu strese sokar. Stresli bir vücut stres belirtileri gösterebilir.

Bu nedenle anksiyete bozukluğu belirtileri stres belirtileridir. Anksiyete belirtileri olarak adlandırılırlar çünkü kaygı, vücudun stresli ve semptomatik hale gelmesine neden olan stresin ana kaynağıdır.

Anksiyete belirtileri

Anksiyete belirtilerinin iki ana türü vardır:

  1. Akut , aktif bir stres tepkisinin neden olduğu .

  2. Kronik , stres hormonlarının vücudu uyarması nedeniyle stres -tepki hiperstimülasyonu dediğimiz kronik stresin neden olduğu .

Daha ayrıntılı bilgi için stres tepkisi ve stres tepkisi hiperstimülasyon makalelerimizi ziyaret edin .

Her vücut kimyasal olarak benzersiz olduğundan, anksiyete semptomlarının türü, sayısı, yoğunluğu, süresi ve sıklığı kişiden kişiye değişecektir.

Örneğin, bir kişi bir veya birkaç hafif anksiyete belirtisine sahip olabilirken, başka bir kişide bunların tümü ve şiddetli derecelerde olabilir.

Anksiyete bozukluğunun şiddeti, semptomların türü, sayısı, sıklığı, yoğunluğu ve süresi üzerinde de bir etkiye sahip olacaktır. Daha yüksek derecelerde anksiyete bozukluğu şiddeti genellikle daha yüksek derecelerde şiddet ve anksiyete semptomları üretir.

Bizim Anksiyete Belirtileri Listesi TÜM , türüne göre kategorize edilir anksiyete bozukluğu bütün semptomlarını içerir ve fiziksel, psikolojik ve duygusal belirtileri içerir. Her anksiyete semptomunun daha spesifik semptom bilgisi için bir bağlantısı vardır.

Bazı ilaçlar anksiyete belirtilerine benzer yan etkilere neden olabilir. Bazı belirtilerinizin ilacın yan etkileri olduğundan şüpheleniyorsanız, ilacınızı doktorunuz ve eczacınızla görüşün.

Anksiyete bozukluğu belirtileri anksiyete belirtilerinden farklı mıdır?

Hayır. Anksiyete bozukluğu belirtileri ve anksiyete belirtileri aynıdır. İkisi arasındaki tek fark, kaygı ve kalıcılığı arttıkça, kaygı belirtilerinin sayısı, türü, yoğunluğu, sıklığı ve süresi de artacaktır. Aksi takdirde, bunlar bir ve aynıdır.

Kadınlarda anksiyete belirtileri

Erkeklerde ve kadınlarda kaygı belirtilerinin çoğu benzerdir, ancak bazı kaygı belirtileri farklılıkları vardır.[ 6 ][ 7 ] Bununla ilgili daha fazla bilgiyi “ Kadınlarda Kaygı Belirtileri ” makalemizde okuyabilirsiniz.

Erkeklerde anksiyete belirtileri

Belirtildiği gibi, erkeklerde ve kadınlarda anksiyete semptomlarının çoğu benzerdir, ancak anksiyetenin nasıl ifade edildiği ve deneyimlendiği kadar bazı anksiyete semptom farklılıkları da vardır.[ 6 ][ 7 ] Daha fazlası için “ Erkeklerde Anksiyete Belirtileri ” makalemizi ziyaret edin. Bu önemli farklılıklar hakkında bilgi.

Çocuklarda kaygı belirtileri

Çocukların kaygıyla ilgili sorunları olabilir.[ 8 ] Ben (Jim Folk) 7 yaşında güçlü bir kaygı ve panik atak geçirdiğimi hatırlıyorum. ebeveynler mide gribi olarak etiketlendi. Ancak kaygım zamanla kötüleşip 23 yaşında zirveye ulaştıkça, “mide gribi” dönemlerimin kaygı olduğu ortaya çıktı.

Bununla ilgili daha fazla bilgiyi “ Çocuklarda Kaygı Belirtileri ” makalemizde okuyabilirsiniz.

Yüksek kaygı belirtileri

Yüksek anksiyete belirtileri, genellikle, şiddetli ve sayıca çok sayıda olan anksiyete belirtilerine atıfta bulunur.[ 9 ] Örneğin, birçok anksiyete belirtisine ve şiddetli derecede yoğunluğa sahip bir kişinin yüksek anksiyete belirtilerine sahip olduğu söylenebilir. Diğerleri, semptomlarının sayısı arttığında ve yoğunlukta güçlendiğinde yüksek kaygı semptomlarına atıfta bulunabilir.

Anksiyete bozuklukları türleri

Anksiyete bozukluğu sınıflandırmasında farklı alt tipler bulunmaktadır. İşte en yaygın olanları:

Agorafobi

Agorafobi genellikle çaresiz sıkışıp kalmış hisseden ile ilişkilidir ve ortamlarda mahçup olduğunu “güvenli bölgenizden” uzakta (daha az endişeli hissettiğiniz ve endişenizin kontrolünü daha az kaybettiğiniz yer).

Agorafobi sıklıkla diğer anksiyete bozukluklarıyla birlikte ortaya çıkar ve aşağıdaki anksiyete belirtileri listemizdeki birçok semptomu içerebilir .

Panik Bozukluğu (PD)

Panik bozukluk, dakikalar içinde doruğa ulaşan ani, yoğun korku ve terör olaylarını içerir.[ 11 ][ 12 ]

Panik ataklar hakkında derinlemesine bilgi için anksiyete ve panik atak belirtileri makalemizi ziyaret edin .

Panik bozukluğunuz olup olmadığını ve varsa ne derece olduğunu görmek için ücretsiz çevrimiçi anksiyete panik atak testimize de girebilirsiniz .

Tıbbi kaygı

Tıbbi kaygı, fiziksel bir sağlık sorununun veya tıbbi bir sağlık sorunu için kullanılan ilaçların neden olduğu yoğun kaygı ve panik belirtilerine sahip olmayı içerebilir.

Tıbbi kaygı, aşağıdaki kaygı belirtileri listemizdeki belirtilerin çoğunu içerebilir .

Genelleştirilmiş Anksiyete Bozukluğu (GAD)

Normal yaşam tarzı olayları ve aktiviteleri hakkında kronik ve aşırı endişe içeren bir tür anksiyete bozukluğu. Bu endişe, gerçek durum veya durumla orantısızdır, kontrolden çıkmış gibi görünebilir ve birçok semptom yaratabilir.[ 13] [ 14]

Genelleştirilmiş anksiyete bozukluğu genellikle diğer anksiyete bozuklukları ve depresyon ile birlikte ortaya çıkar ve aşağıdaki anksiyete belirtileri listemizdeki birçok semptomu içerebilir .

Ek bilgi için Genel Anksiyete Bozukluğu sayfamızı ziyaret edin .

Ayrıca genelleştirilmiş anksiyete bozukluğunuz olup olmadığını ve varsa ne derece olduğunu görmek için ücretsiz çevrimiçi genelleştirilmiş anksiyete testimize de girebilirsiniz .

Seçici dilsizlik

Seçici Mutizm, çocukların evde veya kendilerini rahat hissettikleri kişilerle konuşabilmelerine rağmen, okul gibi belirli durumlarda konuşmayı reddetmeleri veya konuşmak için felç oldukları bir anksiyete bozukluğudur.

Stres tepkisi aynı zamanda istemsiz bir "donma tepkisi" üretebildiğinden, kişiyi endişelendiren durum ve koşullardan herhangi bir yaş etkilenebilir.

Sosyal Anksiyete Bozukluğu (SAD)

Özellikle henüz tanışmadığınız ve önemli olarak algılanan insanlarla sosyal ortamlarda aşırı endişeli olmayı içerir.[ 10 ]

Sosyal anksiyete bozukluğu sıklıkla diğer anksiyete bozukluklarıyla birlikte ortaya çıkar ve aşağıdaki anksiyete belirtileri listemizdeki birçok semptomu içerebilir .

Daha fazla bilgi için Sosyal Anksiyete Bozukluğu sayfamızı ziyaret edin .

Ayrıca sosyal anksiyete bozukluğunuz olup olmadığını ve varsa ne derecede olduğunu öğrenmek için ücretsiz çevrimiçi sosyal anksiyete testimize de girebilirsiniz .

Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB)

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), durdurulması imkansız görünen istenmeyen düşünce ve eylemlere sahip olmak olarak tanımlanır. Pek çok insan endişelenirken, obsesif kompulsif bozukluk yaşayanlar endişelenmeyi bırakamayacaklarını veya yaparlarsa kötü bir şey olacağını hissederler.[ 15 ][ 16 ][ 17 ]

Obsesif kompulsif bozukluk sıklıkla diğer anksiyete bozukluklarıyla birlikte ortaya çıkar ve aşağıdaki anksiyete belirtileri listemizdeki birçok semptomu içerebilir .

Daha fazla bilgi için Obsesif Kompulsif Bozukluk sayfamızı ziyaret edin .

Ayrıca obsesif kompulsif bozukluğunuz olup olmadığını ve varsa ne derecede olduğunu görmek için ücretsiz çevrimiçi OKB testimize katılabilirsiniz .

Ayrılık Kaygısı Bozukluğu

Çocuğun ebeveynlerinden veya çocuğun kendini rahat hissettiği diğerlerinden ayrı kalmaktan aşırı derecede endişe duyduğu bir çocukluk hastalığı.

Maddeye Bağlı Anksiyete Bozukluğu

Keyif verici uyuşturucular, uyuşturucuları kötüye kullanma, ilaç alma, toksik bir maddeye maruz kalma veya uyuşturucuyu bırakmanın neden olduğu endişe veya panik belirtileri.[ 18 ][ 19 ]

Fobiler

Herkes bir şeylerden korkar. Ancak fobiler, alışılmadık derecede güçlü ve kapsayıcı görünen aşırı rasyonel ve irrasyonel korkulardır.[ 20 ][ 21 ] Yükseklik, küçük alanlar, köpekler, mikroplar, arılar, yılanlar, örümcekler, zor durumda kalacak bir durumda olma korkusu. kaçmak ve uçmak belirli fobilere örnektir.

Spesifik fobiler, anksiyete bozukluğunun en yaygın türleridir ve aşağıdaki anksiyete belirtileri listemizdeki birçok semptomu içerebilir .

Ek bilgi için Fobiler sayfamızı ziyaret edin .

Diğer tanımlanmış anksiyete bozukluğu ve tanımlanmamış anksiyete bozukluğu

Diğer tanımlanmış anksiyete bozukluğu ve belirtilmemiş anksiyete bozukluğu, belirli bir sınıflandırmaya uymayan ancak önemli, rahatsız edici ve yıkıcı olan endişeler veya fobilerdir.

Travma ve Strese Bağlı Bozukluklar

Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)

Anksiyete bozukluğu olarak sınıflandırılmasa da, TSSB geliştiren birçok kişi, izinsiz giriş semptomları, uyarılma ve tepkisellikteki değişiklikler, kaçınma ve anksiyete bozukluğu ile ilişkili diğer semptomların çoğu gibi çeşitli anksiyete semptomlarıyla mücadele eder.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu, geçmişteki travmatik bir olaya karşı güçlü endişeli ve sıkıntılı tepkiler gösterme ile karakterizedir.[ 22 ][ 23 ] Olayın hatıraları, geri dönüşleri, kabusları ve gece korkuları o kadar canlı olabilir ki, görünüşte kontrol edilemeyen endişeli tepkilere ve semptomlar.

TSSB ile mücadele eden birçok kişi, olumsuz anıları, geçmişe dönüşleri, kabusları, gece korkularını ve bunlara eşlik eden güçlü tepkileri ve semptomları ortadan kaldırmak için çaresiz hisseder.

Ek bilgi için Travma Sonrası Stres Bozukluğu sayfamızı ziyaret edin .

Bir ruh sağlığı uzmanına ne zaman görülmeli?

Anksiyete bozuklukları erken yakalandığında tedavisi daha kolaydır. Aşağıdaki durumlarda bir tıp veya ruh sağlığı uzmanına görünün:

  • Çok fazla endişelendiğinizi ve bunun normal yaşam tarzınıza müdahale ettiğini düşünüyorsunuz.

  • Kaygı veya korku nedeniyle durumlardan ve koşullardan kaçınırsınız.

  • Güçlü endişe veya korku duygularından korkmaya başladınız.

  • Kaygı ve korkunun kontrol edilemez olduğuna inanıyorsunuz.

  • Anksiyetenizi veya diğer zihinsel sağlık endişelerinizi yönetmek için alkol veya uyuşturucu kullanıyorsunuz.

  • Kaygınızın tıbbi bir sağlık sorunu veya ilaçla bağlantılı olduğunu düşünüyorsunuz.

  • İntihar düşüncelerin var. Acil yardım isteyin.

  • Endişeleriniz zamanla azalmaz veya kötüleşmez.

  • Kaygınız uyku ve dinlenme ile ilgili sorunlara neden oluyor.

  • Kaygı, işinize, ailenize veya sosyal etkileşimlerinize müdahale ediyor.

Anksiyete bozukluğu risk faktörleri

Anksiyete bozukluğunun gelişimini ayarlayabilen birçok risk faktörü vardır. Bazıları şunları içerir:

Endişeli ebeveyn(ler) tarafından büyütülmek

Kaygılı davranış genellikle kaygılı ebeveynleri olan ailelerde gelişir ve kaygılı davranışı model alır ve bu daha sonra çocuklar tarafından benimsenir.

Travma, özellikle erken yaşam travması

İstismar veya travma yaşayan veya travmatik olaylara tanık olan çocukların anksiyete bozukluğu geliştirme riski daha yüksektir. Çocukluk çağı travması da yetişkin başlangıçlı anksiyete bozukluğuna neden olabilir.

Stres

Stres, özellikle kronik stres, anksiyete bozukluğunun gelişmesine yol açan yaygın bir faktördür. Daha fazla bilgi için “stres tepkisi” ve “hiperstimülasyon” makalelerimize bakın.

Hastalık

Hastalık, vücudu strese sokar ve bu da anksiyete bozukluğuna yol açabilir. Ayrıca hastalık, test, tedavi ve sonuç hakkında endişelenmek, anksiyete bozukluğunun gelişmesine yol açabilir.

Kişilik

A Tipi, mükemmeliyetçi ve düşük benlik saygısına sahip kişiler gibi belirli kişilik tipleri kaygı bozukluğuna daha yatkındır.

Diğer zihinsel sağlık sorunları

Anksiyete bozukluğuna depresyon ve kişilik bozukluğu gibi diğer akıl sağlığı sorunlarının eşlik etmesi yaygındır.

Eğlence amaçlı uyuşturucu kullanımı, reçeteli ilaç kullanımı ve geri çekilme

Uyuşturucu kullanımı ve uyuşturucudan çekilme kaygı bozukluğuna yol açabilir.

Anksiyete Bozuklukları Tedavisi

Birçok anksiyete tedavi seçeneği vardır. Araştırmalar, anksiyete bozukluğu için en etkili tedavinin iyi kendi kendine yardım bilgisi, destek ve terapi kombinasyonu olduğunu bulmuştur.[ 25 ][ 26 ]

Ayrıca araştırmalar, uzaktan teleterapi veya internet üzerinden (ICBT) sağlanan terapinin, yüz yüze terapiden daha fazla olmasa da daha etkili olduğunu bulmuştur.[ 27 ][ 28 ]. Uzaktan terapinin (ICBT) de maliyet etkin olduğu gösterilmiştir.[ 29 ]

Terapi, kişisel olarak deneyimlemiş ve kendi yaşamlarında anksiyete bozukluğunu başarıyla aşmış terapistler tarafından verildiğinde özellikle etkilidir. Anksiyete bozukluğunu başarıyla aşmak, mücadelenizi, anksiyete bozukluğunun bir kişinin hayatını nasıl etkileyebileceğini ve bunun üstesinden gelmek için neyin gerekli olduğunu anladıkları anlamına gelir. Bu kişisel deneyim, anksiyete semptomlarının tedavisi de dahil olmak üzere, anksiyete bozukluğunun iyileşme sürecinde değerli bir varlıktır.[ 30 ]

Anksiyete terapisi seçeneğimizin nasıl çalıştığı ve mevcut birçok anksiyete terapisti hakkında bilgi için Anksiyete Terapisi sayfamızı ziyaret edin .

Anksiyete bozukluğunu ele almak için yalnızca anksiyete belirtilerini tedavi etmenin yeterli olmadığını biliyor muydunuz? Burada, İki Düzeyde Anksiyete Bozukluğu İyileştirme hakkında daha fazla bilgi bulunmaktadır .

Anksiyete, semptomları ve tedavisi hakkında genel bilgiler için Anksiyete 101 bölümümüze bakın.

Anksiyete Belirtileri Listesi:

Anksiyete bozukluğu, türü ne olursa olsun, vücudu aynı şekilde etkiler. Sonuç olarak, aşağıdaki anksiyete belirtileri herhangi bir anksiyete bozukluğu tipinde ortaya çıkabilir. Anksiyete belirtilerinin türü, sayısı, yoğunluğu, süresi ve sıklığı genellikle yaşanan kaygının derecesine göre belirlenir.

Tıbbi Danışmanlık

Bazı tıbbi durumlar ve ilaçlar anksiyete benzeri semptomlara neden olabileceğinden, tüm yeni, değişen, kalıcı ve tekrarlayan anksiyete belirtilerini doktorunuzla görüşmenizi öneririz.

Doktorunuz belirtilerinizi yalnızca kaygıya bağlıyorsa, tıbbi veya ilaçla ilgili bir neden olmadığından emin olabilirsiniz. Genel olarak doktorlar, anksiyete belirtileri ile tıbbi bir durumun veya ilaçların yan etkilerinin neden olduğu belirtiler arasındaki farkı kolayca belirleyebilirler.

Anksiyete bozuklukları semptomları hakkında açıklamalar için, o anksiyete semptom kategorisine atlamak için aşağıdaki herhangi bir bağlantıya tıklayın veya tüm anksiyete semptom listesini gözden geçirin ve varsa aşağıdaki bireysel semptom bağlantılarından herhangi birini seçin.

Anksiyete Belirtileri Liste Kategorileri

Vücut Belirtileri:

Göğüs Belirtileri:

Korkular:

  • İşitsel semptomlar (normalden daha yüksek veya daha yumuşak, bozuk, bulanık, ışıltılı, cıvıl cıvıl ve diğer garip sesler)

  • Kulak çınlaması ve kulak basıncı belirtileri

  • Kulağınıza bir şey takılmış gibi, kulak kanalınız tıkanmış veya tıkanmış, kulağınızın içinde bir türlü çıkaramadığınız bir çakıl taşı varmış gibi hissedin.

  • Kafanızda uğultu, vızıltı, gümbürtü, zonklama, titreşim benzeri, tıslama, uğultu veya diğer türde seslerin olması.

İşitme ve Kulak Belirtileri

  • Düşük gürleme sesleri

  • Ağız, Çene, Dişler, Kulak, Sinüs Ağrısı

  • Bir veya iki kulakta işitmede azalma, sık veya aralıklı işitmede azalma veya sağırlık

  • Kulaklarında çınlayan

  • Kulakta zonklama, kulakta zonklama sesi

  • Kulağınızda ulaşamadığınız gıdıklama veya kaşıntı

  • Tinnitus ve Anksiyete

  • Göğüs ağrısı veya rahatsızlık

  • Göğüs ağrısı anksiyete belirtileri

  • Kalp ile ilgili endişe

  • Nefes almakta güçlük, boğulma hissi, nefes darlığı

  • Nefesinizi yakalamak için sık sık esneme

  • Kalp krizi veya anksiyete atağı (panik atak)

  • Kalp Çarpıntıları - çok hızlı veya çok hızlı atıyor, hızlı kalp atışı

  • Kalp - Düzensiz kalp ritimleri, çarpıntılar veya 'atlanan' atımlar, göğüste öksürmenize neden olan gıdıklama

Kalp Belirtileri:

  • Kalp çarpıyor, kalp çok hızlı atıyormuş gibi hissettiriyor

  • Sol omuz ve kolda yayılan ağrı

  • Göğüs ağrıları çekmek

  • Nefes darlığı

  • Sırtta bıçaklanma ağrıları, korku kalp sorunu

  • Göğsün etrafındaki sıkı bant, kalp probleminden korkma

  • Kalp krizi veya anksiyete krizi (panik atak) geçirip geçirmediğinizi öğrenebilirsiniz .

  • Korkmak, Hep Korkmak

  • her şeyden korkmak

  • Değişen gerçeklik durumu, bilinç veya evren hissi

  • Anksiyete Halüsinasyonları

  • Bilinç kararması

  • çılgın düşünceler

  • Bilinç bulanıklığı, konfüzyon

  • Deja Vu, daha önce bir şey yapmış ya da yaşamış gibi hissetme

  • Duyarsızlaşma

  • derealizasyon

  • duyarsızlaştırma

  • Konsantrasyon zorluğu, kısa süreli hafıza kaybı

  • konuşma zorluğu

  • düşünme zorluğu

  • Ayrışma

  • Kendin Gibi Hissetme

  • Rüyada geriye dönüşler

  • Kolayca dikkati dağılan

  • Boş hissiyat; düşünceler ve duygular boş ve cansız hissediyorum

  • delirme korkusu

  • Kontrolü kaybetme korkusu

  • Yaklaşan kıyamet korkusu

  • Yaklaşan kıyamet duygusu

  • Gerçek olmayan duygular

Zihin Kaygısı Belirtileri (zihin ve düşünmeyle ilişkili kaygı belirtileri):

  • Sık sık bunalmış olma hissi ya da üstesinden gelinecek ya da yapılacak çok şey olduğu hissi

  • halüsinasyonlar

  • Konsantre olmakta zorluk çekmek

  • Hiper Uyarı; Yüksek Uyarı Durumu

  • Hafıza kaybı

  • Kabuslar, kötü rüyalar

  • Stres Hormonlarını Artık Hissetmeyin

  • Duygular veya daha iyi olma konusunda takıntı

  • Yarış Düşünceleri / Yarış Zihni

  • Tekrarlayan Obsesif Kaygılı Düşünceler

  • Yavaş hareket hissi

  • Tekrarlayan düşünme veya aralıksız 'akıl gevezeliği'

  • Kısa süreli öğrenme bozukluğu, yeni bilgileri öğrenmekte zorlanmak

  • Kısa süreli hafıza bozukluğu, birkaç gün, saat veya dakika önce ne yaptığımı hatırlayamıyorum

  • Aralıklı duygular, aralıklı hissetmek

  • Sıkışmış düşünceler; Aklınıza takılan ve tekrar tekrar çalınan görüntüler, şarkılar veya melodiler - kulak solucanları.

  • Zihninde hapsolmuş hissi

  • Altta yatan kaygı, endişe veya korku

  • Sık sık dünyayı omuzlarında taşıdığını hissedersin

  • Korkmak, Hep Korkmak

  • Ajitasyon ve Kaygı

  • Her zaman kızgın hissetmek ve sabır eksikliği

  • Nedensiz ağlama kaygısı

  • Anksiyete Halüsinasyonları

  • Kronik Yorgunluk Anksiyete Belirti, Sendrom

  • Duyarsızlaşma

  • Depresyon; Depresif hissetmek; Düşük Ruh Hali

  • Ayrışma

  • Kendin Gibi Hissetme

  • Dramatik ruh hali değişimleri

  • Duygusal olarak körelmiş, düz veya uyuşmuş

  • Duygular hissizleşir; duygusal olarak uyuşmuş

  • Duygusal olarak dengesiz; Kararsızlık; Duygular Kontrolden Çıktı

  • Duygular yanlış hissettiriyor

  • Boş hissiyat; düşünceler ve duygular boş ve cansız hissediyorum

Ruh Hali, Duygular, Duygusal Belirtiler:

  • Her şey korkutucu, korkutucu

  • çöplüklerde aşağı hissetmek

  • Şeylerin gerçek dışı veya rüya gibi olduğunu hissetmek

  • Yaklaşan kıyamet duygusu

  • Sık sık kenarda veya 'huysuz' olmak

  • Hayal kırıklığı, hüsrana uğramışlık, kaygı hüsranı

  • Belirgin bir sebep olmadan ağlıyormuş gibi hissetmek

  • halüsinasyonlar

  • Alıştığın şeyler hakkında hiçbir hissin yok

  • Sinirlilik, sinirlilik, kolayca sinirlenme

  • Ruh hali

  • Kendin gibi hissetmemek, sevdiklerinden kopuk, duygusal olarak uyuşmuş

  • Aniden kaçma veya kaçma dürtüsü

  • Altta yatan kaygı, endişe veya korku

  • Sürekli baskı altında olduğunuzu hissediyorsunuz

  • Aerophagia (çok fazla hava yutma, mide şişkinliği, geğirme)

  • Anksiyete Kronik Boğaz Temizleme, Yutma, Balgam Fazlalığı

  • Teneke, metalik, amonyak, kan tadı veya olağandışı koku veya tatlar

  • Ağızda kötü tat ve endişe

  • Bağırsak anksiyete belirtileri sorunları

  • Ağızda yanma, karıncalanma, uyuşma, iğne batması ve diğer garip hisler

  • Geğirme, geğirme, sık veya aşırı geğirme ve geğirme, gaz

  • Yanan dil, dilinizin yandığını veya karıncalandığını veya iğne battığını hissetme

  • Midede kelebekler, sinirli mide, bulantı

  • boğulma

  • Şeker veya tatlılar için sürekli özlem

  • Boğazda sürekli yumru hissi

  • Kabızlık

  • Kronik Boğaz Yutma

  • İshal

  • yutma güçlüğü

  • Konuşma zorluğu, belirli harfleri veya sesleri telaffuz etme, ağız doğru hareket etmiyormuş gibi hissetme, konuşma bozukluğu

  • Ağız kuruluğu (kserostomi)

  • Yemek borusu spazmları, yemek borusu spazmları

  • Düzgün bir şekilde yutamayacağınızı veya boğazınıza bir şeyin takılacağını hissetmek

  • Dilin şişmiş gibi hissetmek

  • Yemekten Sonra Hasta ve Yorgun Hissedin

  • Hipersalivasyon, aşırı tükürük, salya akması, tükürme, fışkırtma

  • IBS, İrritabl Barsak Sendromu

  • İştahsızlık, İştahsızlık

Ağız, Ses, Mide, Burun ve Sindirim Semptomları:

  • Boğazda yumru, boğazda sıkışma, boğazınızda bir şey sıkışmış

  • Mesane kontrolü veya bağırsak kontrolü kaybı

  • Konuşurken kelimeleri karıştırmak; karışık kelimeler

  • Ağız, Çene, Dişler, Kulak, Sinüs Ağrısı

  • Ağız kaslarının seğirmesi/zıplaması

  • Ağzınızı veya çenenizi hareket ettirdiğinizde, örneğin konuşurken olduğu gibi, ağız veya boğaz tıklaması veya gıcırdama sesi/gürültüsü

  • Mide bulantısı

  • Bulantı kusma

  • Mide bulantısı veya karın stresi

  • sinirli mide

  • Yüzde, ağızda ve/veya boğazda statik, elektrik yükü, karıncalanma, uyuşma, dikenli, olağandışı ağrı ve hassasiyet hissi

  • Mide rahatsızlığı, gaz, geğirme, şişkinlik

  • diş gıcırdatma

  • Yemek yeme düşüncesi mide bulandırıyor

  • Boğazda sıkışma hissi

  • Ağzınızı veya çenenizi hareket ettirdiğinizde, örneğin konuşurken, boğaz veya ağız tıkırtısı veya gıcırtısı sesi/gürültüsü

  • Boğaz Yutma - Kronik, Aşırı

  • TME

  • Dil belirtileri - Karıncalanma, gerilme, uyuşma, donma, kaşıntı, sürünme, yanma, seğirme, ürkek, ağrıyan, ağrılı veya şişmiş dil (olmadığında).

  • Acil idrara çıkma, sık idrara çıkma, ani tuvalete gitme dürtüsü

  • Ses değişiklikleri: titrek, çatlak, raspa, kararsız, ses kısıklığı, kırık, çatlak, zayıf, rastgele perde, düzensiz ton, ses kaybı vb .

  • Kusma

  • Midede sıcak patlama dalgalanma hissi

  • Yanan kaşıntılı cilt (eller, ayaklar, yüz, dudaklar vb.)

  • Ciltte yanma hissi, cilt hassasiyeti

  • Yanan ciltte kaşıntı ama kızarıklık yok

  • Uyuşma

  • Uyuşma karıncalanma, uyuşma ve karıncalanma

  • Kırmızı ten, teniniz kırmızı gibi görünüyor veya sebepsiz yere kırmızıya dönüyor

  • Cilt soğuk, ıslak hissediyor

  • Deri semptomları (hepsi - yanma, kaşıntı, sürünme, dikenli, batma, ısırma, soğuk, sıcak,

Cilt Belirtileri:

soğuk ıslaklık hissi, sıcak buhar hissi, çimdikleme, bıçaklama, elektrik çarpması veya şoku, sinir ağrısı, gıdıklama, uyuşma, iğne batması ve iğneler, tel fırça hissi, karıncalanma, halıda yanma hissi veya diğer cilt duyumları, hisler, hassasiyetler ve semptomlar.)

  • Cilt sorunları, enfeksiyonlar, döküntüler

  • Buruşuk, Pruney Skin - parmak uçları ve ayak parmak uçları

  • Rüyada geriye dönüşler

  • Düşme veya uykuda kalma zorluğu

  • Sık sık kötü, tuhaf veya çılgın rüyalar

  • Kafanızda sizi uyandıran sesler duymak

Uyku Belirtileri:

  • Uykusuzluk veya gecenin ortasında hasta uyanma

  • sarsılarak uyanmak

  • Panik atakta uyanmak

  • Sabahları daha kötü hissediyorsun

  • Kalp krizi geçirmek

  • Ciddi tespit edilmemiş bir hastalığa sahip olmak

  • erken ölmek

  • Delirmek veya aklını kaybetmek

  • Aniden yakalama

  • Onu kaybediyor

  • Kendinize veya sevdiğiniz birine kontrolsüz bir şekilde zarar vermek

Diğer Anksiyete Belirtileri

  • Düşüncelerinizin ve eylemlerinizin kontrolünü kaybetmek

  • Utanmak veya kendinizi aptal yerine koymak

  • Kontrolü kaybetmek

  • Halk arasında bayılma

  • düzgün nefes almamak

  • Gerçekliğin kontrolünü kaybetmek

  • Boğulma veya boğulma

  • Yalnız olmak

Diğer anksiyete belirtileri genellikle şu şekilde tanımlanır: Hipokondriyak gibi olma, kas kasılmaları, sürekli endişe, karıncalanma, öğürme, göğüste sıkışma, dilde seğirme, titreme, nefeste şişlik, kalp atışı sorunları, kafada karıncalanma, kollarda kaşıntılı karıncalanma ve bacaklar ve çok daha fazlası.

Ek olarak, kendinizi aşağıdakiler hakkında zorunlu olarak endişelenirken de bulabilirsiniz:

Bunlar daha yaygın anksiyete belirtilerinden bazılarıdır. Bu belirtiler listesi ayrıntılı değildir.

Yukarıda listelenmeyen veya açıklanmayan belirtiler de dahil olmak üzere tüm anksiyete belirtileri hakkında daha ayrıntılı bilgi istiyorsanız - web sitemizin İyileşme Desteği alanındaki Belirtiler bölümü (Bölüm 9) tam açıklamalar, açıklamalar dahil olmak üzere her anksiyete belirtisini içerir. , çareler ve bunu yaşayan insanların yüzdesi. İyileşme Desteği alanındaki Anksiyete Belirtileri bölümü, bugün herhangi bir yerde bulunan en kapsamlı belirtiler kaynağıdır. Üyelik seçenekleri de dahil olmak üzere Kurtarma Desteği alanımız hakkında daha fazla bilgi için burayı tıklayın .

Daha fazla bilgi için, Anksiyete Terapisi, Koçluk, Danışmanlık

programımıza bakın .

Anksiyete semptomları, her bir kişinin benzersiz bir anksiyete

bozukluğu belirti ve semptomlarına sahip olmasıyla tür, sayı,

yoğunluk, sıklık ve süre bakımından değişebilir.

Kaynakça

1. Sözlük.com

2. “ Anksiyete Göğüs Ağrısı: Belirtileri, Evde Tedavi Yöntemleri ve Daha Fazlası. Amerikan Psikoloji Derneği,                               Amerikan Psikoloji Derneği, 2019.

3. Shelder, Jonathan. “ Psikiyatrik Tanı Bir Hastalık Değildir .” Bugün Psikoloji, Sussex Publishers, 27 Temmuz 2019.

4. Selye H. Stres sırasında endokrin reaksiyonlar. Anestezi ve Analjezi. 1956;35:182–193. [PubMed]

5. "Stres Tepkisini Anlamak - Harvard Health." Harvard Sağlık. Np, nd Web. 23 Mayıs 2016.

6. Horst, JP, et al. " Duygu ve Biliş için Stres ve Kadın Cinsiyet Hormonlarının İlişkisi. " Hücresel ve Moleküler                             Nörobiyoloji, 24, Kasım 2012.

7. Roney, James R., et al. " Yüksek Psikolojik Stres, Genç Kadınlarda Konsantrasyonların Azalmasını Öngörüyor. "                      Uyarlanabilir İnsan Davranışı ve Fizyolojisi, Mart 2015.

8. Wehry, Anna ve diğerleri. " Çocuk ve Ergenlerde Anksiyete Bozukluklarının Değerlendirilmesi ve Tedavisi. "Güncel                       Psikiyatri Raporları, Temmuz 2015.

9. Duits, Puck ve diğerleri. " Yüksek Mevcut Anksiyete Belirtileri, Ama Geçmiş Bir Anksiyete Bozukluğu Tanısı Değil,                        Bozulmuş Korku Yok Oluşu ile İlişkilidir ." Frontiers in Psychology, 26 Şubat 2016.

10. " Anksiyete Bozuklukları ." Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü. Temmuz 2018.

11. Gorman JM, Kent JM, Sullivan GM, Coplan JD. Panik bozukluğunun nöroanatomik hipotezi, revize edildi. J                              Psikiyatriyim. 2000;157:493–505

12. Lai CH. Panik bozukluğunda korku ağı modeli: geçmiş ve gelecek. Psikiyatri Araş. 2019;16:16–26

13. Bandelow, Borwin ve diğerleri. " Anksiyete bozukluklarının tedavisi. " Klinik Nörobilimde Diyaloglar, 19, Haziran,                     2017.

14. Roberge, Pasquale ve diğerleri. " Birinci basamakta yaygın anksiyete bozukluğu: ruh sağlığı hizmetleri kullanımıve                    tedavi yeterliliği " BMC Aile Hekimliği, 22 Ekim 2015.

15. Reddy, YC Janardhan, et al. " Obsesif kompulsif bozuklukta Hindistan araştırmalarına genel bir bakış. " Indian                                Journal of Psychiatry, Ocak 2010.

16. Eksik, Caleb. " Obsesif kompulsif bozukluk: Kanıta dayalı tedaviler ve araştırma için gelecekteki yönelimler. "                               World Journal of Psychiatry, 22 Aralık 2012.

17. ME, Hirschritt, et al. " Obsesif-Kompulsif Bozukluk: Tanı ve Tedavideki Gelişmeler. " JAMA Network, Nisan 2017.

18. Watkins, Meredith. " Kaygı ve Alkol Arasındaki Bağlantı ." Amerikan Bağımlılık Merkezleri, 25 Temmuz 2019.

19. Smith, Joshua ve Sarah Book. " Anksiyete ve Madde Kullanım Bozuklukları: Bir İnceleme ." Psikiyatrik Times,                           Temmuz 2008.

20. WW, Eaton ve diğerleri. " Spesifik fobiler. " Lancet Psychiatry, 5 Ağustos 2018.

21. Garcia, René. " Korku ve özel fobilerin nörobiyolojisi. " Öğrenme ve Hafıza, 24 Eylül 2017.

22. Bisson, J. ve Andrew, M. (2007). Travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) psikolojik tedavisi. İşyeri hekimliği,                       57 (6). 399-403

23. Sar, V. (2011). Gelişimsel travma, karmaşık TSSB ve mevcut DSM-5 önerisi. Avrupa Psikotravmatoloji Dergisi,                          2(1), 5622.

24. Hofmann, Stefan G., et al. Bilişsel Davranışçı Terapinin Etkinliği: Meta-Analizlerin Gözden Geçirilmesi . ” Bilişsel                       Terapi ve Araştırma, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi, 1 Ekim 2012.

25. Leichsenring, Falk. Bilişsel Davranışçı Terapi Psikoterapi için Altın Standart mı ? ” JAMA, Amerikan Tabipler                            Birliği, 10 Ekim 2017.

26. " Web tabanlı bilişsel davranış terapisi: site kullanımı ve depresyon ve anksiyete puanlarındaki değişikliklerin                              analizi. " Christensen H, Griffiths KM, Korten A. J Med Internet Res. 2002;4:0.

27. "BDT, anksiyete bozukluğu olan hastaların psikoterapötik tedavisinde altın standart olarak önerilebilir." - Otte,                         Christian. "Anksiyete Bozukluklarında Bilişsel Davranışçı Terapi: Kanıtların Mevcut Durumu." Klinik                            Sinirbilimde Diyaloglar. Les Laboratoires Servier, Aralık 2011. Web. 14 Eylül 2016.

28. Tolin, DF, " Bilişsel-davranışçı terapi diğer terapilerden daha mı etkili? meta-analitik inceleme. " Clinical                                     Psychology Review (2010).

29. " Rutin psikiyatrik bakımda panik bozukluğu için internet tabanlı bilişsel davranış terapisinin etkinliği. " HedmanE,                     Ljotsson B, Ruck C, et al. Acta Psikiyatr Scand. 2013;128:457–467.

30. SORUMLULUK REDDİ: Her vücut kimyasal olarak benzersiz olduğundan ve her kişi benzersiz bir semptom karışımına ve altta yatan faktörlere sahip olacağından, iyileşme sonuçları değişebilir. Varyanslar, durumun ciddiyeti, kişinin iyileşme kavramlarını uygulama yeteneği ve davranış değişikliği yapma taahhüdü dahil olmak üzere birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Sonuç olarak, bireysel sonuçlar değişebilir.

bottom of page